Zondag 13 mei j.l. vond de zevenentwintigste Rotterdamse Haventocht plaats. Deze spectaculaire tocht wordt jaarlijks georganiseerd door de Rotterdamse, in 1886 opgerichte, Roeivereeniging ‘NAUTILUS’. De organisatie is, voor wat betreft de inhuur van een aantal ervaren stuurmannen/kapiteins, in samenwerking met de Koninklijke Roei-en Zeilvereeniging ‘De Maas’. Roeiverenigingen uit het hele land worden uitgenodigd om met maximaal drie personen deel te nemen. Vanwege de grote belangstelling geldt dat een ieder slechts één keer aan deze toer kan deelnemen. Een ‘once in a lifetime-ervaring’ dus. Dankzij de coördinatie van Kees van Ommeren zijn dit jaar Madeleine van Eeghen, Willem Koot en Carla Kastelein de gelukkigen om deze ervaring te mogen beleven.
Om 9:00 uur worden de toerroeiers ontvangen in het verenigingsgebouw van ‘NAUTILUS’ aan de Plantagelaan in Rotterdam. De diverse vlaggen van de gastroeiverenigingen krijgen een plekje aan de wand en de indeling van de boten wordt bekendgemaakt. Elke vereniging krijgt een wherry met een Nautilus- of de Maas-stuurman toegewezen. RVW krijgt ‘de Spotvogel’ met De Maas-stuurman Lars Hooning. In de loop van de dag zal blijken dat Lars zich, naast een professioneel stromend-water-roeier, een goede leermeester en een klip-en-klaar-kapitein, ontpopt als een enthousiaste gids die veel wetenswaardigheden over Rotterdam aan ons meegeeft.
Rond tienen varen alle zeventien deelnemende boten vanuit de Nautilushaven stuurboord uit de Nieuwe Maas op. Ter hoogte van het Noordereiland duiken we het Boerengat in om via het Haringvliet aan te komen in de Oude Haven alwaar we een goed uitzicht hebben op de fameuze kubuswoningen van Piet Blom. Via de Wijnhaven (met aan onze rechterhand Rijksmonument De Verwoeste Stad), de Scheepmakershaven en de Leuvehaven verlaten we het oude gedeelte van de Rotterdamse haven. In colonne en onder begeleiding van patrouilleschepen van Rotterdam Port Authority roeien we stuurboord uit om over de rivier onder de Erasmusbrug door te gaan.
Een geweldige ervaring! De stroming en de golfslag zijn hier op zijn pittigst. Van Lars leren we dat bij hoge golven pal op de boeg het ferme commando “vóór op de banken” gegeven dient te worden. Het gewicht verplaatst zich dan naar de achterkant van de boot, de boeg wordt gelift en de golf kan onder de boeg door gaan. Rondom de Erasmusbrug heb je een magnifiek zicht op de spectaculaire bruggen en de imposante omringende hoogbouw. We roeien stuurboordwal langs de Westerkade en Parkkade. Aan de overkant van de rivier, aan bakboordzijde zien wij de Wilhelminakade met Hotel New York op het Landverhuizersplein. Eveneens aan bakboordzijde Katendrecht, een herbouwde zeemanswijk waar Chocolade Henkie, Manke Frans, en Ouwe Wolf bekende namen zijn vanuit het Kaapse verleden. Aan stuurboordzijde passeren wij de Euromast die bijna in het niet valt bij de vele moderne hoge torens. Over de Maastunnel heen, een rondje door de Schiehaven.
Aan bakboordzijde Heijplaat, een echt Rotterdams havendorp, 100 jaar geleden gebouwd in opdracht van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij voor de werknemers van de werf. In de jachthaven van Schiedam, de Spuihaven, meren we aan voor de lunch bij restaurant Barney Bear.
Aangesterkt en uitgerust vertrekken we anderhalf uur later stuurboord uit over de rivier naar de Wilhelminahaven waar we een rondje doen. Bij de monding van de haven verzamelen alle boten om, na het startsein van de patrouilleboot, de gezamenlijke oversteek te wagen naar de zuidoever van de rivier. Het is interessant te zien hoe de patrouille de beroepsvaart stillegt om ons veilig naar de overkant te loodsen. Na de oversteek krijgen we toestemming om in gesloten colonne een ronde te varen in de Eemhaven. De Eemhaven wordt gebruikt voor grootschalige stukgoedoverslag. Achteraf vernemen we dat onze roeironde door de Eemhaven een uitzonderlijke gebeurtenis is, daar de omstandigheden in de Eemhaven zich tot nog toe nooit geleend hebben voor de roeiersvaart.
Vanuit de Eemhaven stuurboord uit over de rivier richting de Maashaven. In deze haven ligt de SS Rotterdam als hotel permanent aangemeerd. Deze ‘Grande Dame’ is het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd en diende vanaf de jaren ‘60 een halve eeuw voor de Trans-Atlantische lijnvaart en als cruiseschip. Weer terug op de rivier krijgen we, alle wijze lessen van Lars ten spijt, ter hoogte van de Erasmusbrug na een enorme boeggolf, behoorlijk wat water binnen, wat boegroeier Lars een nat pak oplevert en waarna er flink gehoosd moet worden door roergangers Madeleine en Willem.
Via de Koningshaven onder de Koningshavenbrug, in de volksmond De Hef genoemd, roeien we langs Unilever de Nassauhaven uit. De Patrouilleboot geeft ons groen licht voor de oversteek naar de Nautilushaven. Bij aankomst in veilige haven worden alle wherry’s weer aan land gebracht en in de botenloods opgeruimd.
In het verenigingsgebouw wacht ons een uitgebreid roeiersbuffet met diverse overheerlijke salades, tapenades, brood en zoete afsluiters. Onder een uitstekende sfeer hebben we ons tegoed gedaan aan al deze lekkernijen. Telefoonnummers worden uitgewisseld om gemaakte foto’s en filmpjes met elkaar te kunnen delen. Na een warm afscheid van onze gastvrouwen en gastheren gaan we moe maar voldaan huiswaarts.
We bedanken hartelijk alle vrijwilligers van Roeivereeniging ‘NAUTILUS’ voor het gastvrije onthaal en de perfecte organisatie. Met name willen wij Atie van Treuren, de drijvende kracht achter de jaarlijkse Haventocht, en Lars Hooning, onze captain van de ‘Spotvogel’, bedanken. Daarnaast dank aan de inzet van stuurmannen van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ en de bemanning van de patrouilleschepen van Rotterdam Port Authority. Niets is aan het toeval overgelaten. Zonder hen allen geen Haventocht. Met hen volgend jaar hopelijk Haventocht 2019! Maar dan zijn Madeleine, Willem en Carla helaas niet meer van de partij. Een ‘once in a lifetime-ervaring’ om nooit te vergeten en beslist een aanrader voor een ieder die nog niet het genoegen heeft mogen proeven om op stromend water door de Rotterdamse havens te roeien!
(Voetnoot van de redactie: voor meer foto’s klik hier, voor filmpje klik hier)
Inloggen om een reactie te plaatsen.
Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
/roeivereniging.weesp