Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Genieten op de Gudenå

Geplaatst op 03-09-2023  -  Categorie: Toertochten  -  Auteur: Jantien Meijer

01-boot-uitbrengen
Had jij het voor mogelijk gehouden toen je begon met roeien? Dat je niet alleen kan heen-en-weren op de Vecht, maar veel grotere avonturen kan beleven. Binnen Nederland en zelfs over de grens. Onder de titel ‘botenwagenproject’ legt de KNRB jaarlijks op twee plaatsen in Europa twee wherry’s neer, waar voor een schappelijk bedrag gebruik van kan worden gemaakt. Dit jaar in het westen van Frankrijk en Denemarken. Aangezien we vorig jaar al een fantastische tocht maakten over de Charente in Frankrijk en bang zijn die week niet zomaar te kunnen evenaren, valt de keuze dit jaar op een totaal andere omgeving, Denemarken dus. En daar hebben we geen spijt van.  13-a-erhus

Met 14 man en een extra wherry van de vereniging trekken we half augustus naar het Noorden om wederom een geweldig roei-avontuur te beleven. Denemarken kent één lange(re) rivier, de Gudenå (Godenrivier), die we vrijwel in zijn geheel afroeien. Om de tocht te verlengen plakken we daar in het begin ‘n paar meren aan vast en verkennen we aan het eind nog een zijrivier. Nieuwsgierig naar de exacte route die we hebben afgelegd? Zie hier (totaal ca. 155km)

Al met al een prachtig, uiterst rustgevend landschap. Veel glooiender dan gedacht. De combinatie van meren en rivieren zorgt voor een mooie afwisseling. De roei-omstandigheden kunnen haast niet beter zijn. Na wekenlang storm en regen, breekt de hemel open als wij naar Denemarken tijgen. Al moet er op de meren nog ‘n beetje worden gewerkt, de wind is nooit té hard. Verder kunnen we het grootste deel van de tijd door vrijwel glad, glashelder en soms verrassend sterk stromend water glijden. Met een enkele druppel regen, maar toch vooral mooie blauwe luchten. En bijna zonder een kip tegen te komen. Hooguit wat waterplanten die ons een strobreed in de weg leggen. En een best spannende steile ‘glijbaan’ waarlangs we de boten over moeten tillen, maar waar ons teamwork gelukkig afdoende blijkt. 11-glijbaan

15-diner-thuis

 

En is dat dan alleen maar hard werken, met alle mogelijke pijntjes van dien? Welnee, joh! ‘t Is wel vakantie. Met ook veel ruimte voor ontspanning. Iedere avond een heerlijke maaltijd aan lange tafels, verzorgd door de zogenaamde ‘waldienst’. Roei-vrije dagen waarop ieder kan doen waar die zin in heeft.

16-wandelen-mariager-fjord

Zo wordt er gewandeld door natuurgebieden, worden er idyllische plaatsjes bezocht als Ebeltoft en Mariager, musea bezocht in Århus en Silkeborg en fietstrainingen afgewerkt. Of toch weer geroeid. Sommigen kunnen er geen genoeg van krijgen! 

Het is een heerlijke, gezellige week, met een uiterst gemêleerd gezelschap, van mensen die al decennialang rondlopen op de vereniging tot mensen die net of bijna zijn afgeroeid. Het mooie is dat dat heel goed samengaat. 

Nog een greep uit deze buitengewoon geslaagde week:

  • Uiterst vriendelijke Denen, die vrijwel zonder uitzondering alle tijd (b)lijken te hebben voor een praatje. Of zelfs hele rondleidingen. Door het nostalgische hotel-restaurant Svostrup Kro bijvoorbeeld (incl. bezoek aan bruidssuite en wijnkelder), een glasblazerij in Århus en bij de diverse Roklubs langs de route, met fraaie oude, houten boten.
  • Een zeer comfortabel vakantiehuis met kerstbomenbos in de achtertuin en de beste afwasmachine die je je als groep kan wensen ;-)
  • Een prachtige oude papierfabriek langs de route in Kløstermølle.
  • Veel natuurschoon onderweg. Zowel flora als fauna: naald- en loofbossen, glooiende heuvels, een grote zwanenpopulatie, roofvogels, ijsvogels, een ringslang en veel bloemen.
  • Een bezoek aan Århus, een typische, charmante studentenstad, waar zelfs de jonkies onder ons zich ‘n beetje oud beginnen te voelen.
  • Een cultureel festival in Randers, met allemaal bandjes op straat, waar de laatste avonden de voetjes van de vloer kunnen en een nieuwe uitdrukking wordt geboren: ik heb een gat in m’n sok gedanst.  

En dan ook nog: het kubb-spel dat dit jaar tenminste niet onverrichter zake terugkeert en voor de nodige vertier zorgt, een avondje toepen (met of zonder valsspelen?), een ongelukje met een stoel (ships, scheur in broek en stoel doormidden), een mislukte poging tot het ontwikkelen van een buikdansact, het blauw van Yves Klein, een bijna-man-overboord-manoeuvre (knap hoor, in een wherry), whisky + g&t (uiteraard met mate), braille bestuderen en (vallende) sterren kijken (dat al uw wensen mogen uitkomen). 

Kortom, een zeer rijkgevulde week met niet uitsluitend roeigenot. Je grenzen letterlijk en figuurlijk verleggen in het roeien, we kunnen het iedereen aanbevelen! 

18-groepsfoto

Arthur, Nicola, Sjors, Mariëtte, Ronald, Vivienne, Cees, Kim, Sylvia, Chris, Carie, Laura, Peter en Jantien

 Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Arthur Overkamp Arthur Overkamp
23 sep 2023 13:20

Wil je nog wat meer foto´s zien van het roeiwater waar we hebben gevaren, kijk dat even in het Fotoalbum elders op de website (eerst inloggen)

Angela Donkers Angela Donkers
07 sep 2023 16:53

wat een mooi avontuur weer, leuk mensen!

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis