Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Het “gele-hesjesvraagstuk”

Geplaatst op 21-01-2020  -  Categorie: Overig  -  Auteur: Gerrit Geerlings

20-01-21-gele-hesjes

Bij het inlooproeien ben ik er al een aantal keren op aangeproken, dat ik nog geen gele-hesjesdrager ben. De laatste keer werd dat omgezet in een vriendelijk, maar toch wel dringend verzoek vanwege de kennelijk onderling gemaakte afspraak daarin één lijn te trekken en geen ruimte te laten voor individuele vrijheid.

Dit verzoek kwam vlak nadat mij een gele-hesjesboot passeerde die – terugkomend van Zwaanwijck tegenover Uitermeer – vrolijk de binnenbocht aan bakboord nam. Kennelijk in de overtuiging dat een eventuele tegenligger meteen dat gele hesje zou zien en zodoende tijdig het riet ik zou kunnen duiken. 

Ik heb beloofd om er eens goed over na te denken. Vandaar nu deze reactie op de gele-hesjesregel. Het is mij overigens niet duidelijk, wat daarvan eigenlijk de status is in de vereniging. Is het een gedachte, een voorstel, een afspraak, een besluit en wat is je eigen vrijheid? 

Wanneer je op de Vecht roeit is er een beperkt aantal zaken, waar je goed op moet letten

  • Vaar met overtuiging aan stuurboordwal;
  • Heb ontzag voor remmingwerken;
  • Houd er tijdens het pleziervaartseizoen rekening mee dat er kapiteins rondvaren, die meer met andere dingen bezig zijn dan met opletten. 

Zelf uitkijken dus en er niet op rekenen dat een ander je zal zien.

Een jaar of drie geleden heb ik ervoor gekozen met een spiegeltje te gaan roeien, zodat ik permanent uitzicht heb op wat er voor me gebeurt. 

Ik heb me afgevraagd wat nu eigenlijk het nut is van een geel hesje en of het wel zo goed is voor de veiligheid als kennelijk gedacht wordt.

  • Bij het inlooproeien vaar je allemaal dezelfde kant op en hooguit loop je op elkaar in. Wat is dan het probleem en wie draagt er het hesje, de boeg, de stuur of allebei?
  • Tijdens de winter is er nauwelijks overige scheepvaart dus heb je genoeg aan jezelf (goed uitkijken en stuurboordwal varen)
  • In de zomer, zeker als het erg warm wordt, wil je zo luchtig mogelijk gekleed gaan. Pak je dan een hesje?
  • Als je met een hesje ondersteboven gaat, blijf je er dan niet mee achter de boot haken?
  • Is er nagedacht over het hygienische aspect van al die bezwete hesjes in een ton? 

Als je wilt weten wat er eigenlijk echt fout gaat bij het roeien moet je eens naar de riggers van diverse boten kijken. Vele vertonen schade door aanvaringen met remmingwerken. 

Mijn stelling is daarom dat extra zichtbaar willen zijn wel het gevoel van veiligheid zou kunnen bevorderen, maar niet de wérkelijke veiligheid. Als het je een veilig en verantwoord gevoel geeft, draag dan vooral een geel hesje. Mijn veiligheidsgevoel is vele malen beter gediend met een spiegeltje waarmee ik permanent zich houd op onder andere gele-hesjesboten die het zo leuk vinden bochten aan bakboord af te snijden. 

Dat 2020 maar een veilig roei jaar mag zijn.

Gerrit GeerlingsPlaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Ingeborg Sap Ingeborg Sap
22 feb 2020 08:40

Eens met Geerlings. Dicky, misschien "die was ik zo nu en dan" vervangen door die was ik na het roeien? :-) Als je zelf goed oplet heb je al snel in de gaten dat je soms niet wordt gezien, dan rest er een ding: eigen koers verleggen.

Steven de Nie Steven de Nie
23 jan 2020 09:44

Gerrit, Ronald, dank voor jullie reactie op de "gele hesjes" hype. Jullie bestuur heeft het laatste jaar veiligheid als aandachtspunt genomen omdat het op ons roeiwater steeds drukker wordt. Het belangrijkste is dat we ons allemaal bewust zijn van onze kwetsbaarheid op het water. De gesprekken die we er met elkaar over hebben dragen bij tot veiliger vaargedrag. En we hopen zo ernstige ongelukken zolang mogelijk uit te stellen. Alle ideeën die bijdragen aan dit doel zijn welkom zolang we elkaar de vrijheid laten te kiezen wat ons wanneer het beste past. Het doel is veiligheid voor alle watergebruikers.

Ronald Uljee Ronald Uljee
21 jan 2020 20:12

Zeker; zelf opletten is de basis. En de bochten niet afsnijden hoort daarbij. Ik denk wel dat je iemand met een geel hesje toch iets sneller ziet ik dat kleine spiegeltje.

Ronald Uljee Dicky Rezel 01 feb 2020 12:52
@Ronald Uljee 21 jan 2020 20:12

Ik zie raakvlakken in al jullie opmerkingen. Realiseer je dat je als stuurman op boeg zelf moet kijken en verantwoordelijk bent voor een veilige boot. Het dragen van een geel hesje doet het remmingwerk en de buitenbocht niet verplaatsen. Maar een geel hesje maakt het voor die onoplettende schipper wel makkelijk om niet ineens van koers te veranderen want je bent zichtbaar. Een spiegel is ook een optie maar ik heb de juiste spiegel nog niet gevonden. Ik heb wel een aantall gele shirts al een paar jaar geleden aangeschaft en die was ik zo nu en dan. Als een ander liever een rode puntmuts draagt dan vind ik dat ook prima. Waar het mij om gaat is dat ik in die kwart seconde dat ik me omdraai als ik stuur, kan zien dat er ergens wel of geen boot zit.

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis