Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Toertocht Uithoorn-Nieuwkoop deel II

Geplaatst op 14-04-2024  -  Categorie: Toertochten  -  Auteur: Arjan van Dun

nieuwkoop-2e-verslag-foto-1Verslag Roeitocht zondag 7 april 

Speciaal voor de nieuwe leden van de RVW, die thans de basisinstructielessen volgen op vrijdagavond en zondag, had de Instructiecommissie een mooie roeitocht georganiseerd. Een mooie en afwisselende route van Uithoorn naar Nieuwkoop. Het doel hiervan was het bieden van een kans om ook eens een langere roeitocht te maken (25 kilometer) op ander water dan in en rond Weesp. Aangezien ook instructeurs en enkele ervaren leden meegingen, was dit tevens een kans om andere leden binnen de RVW te ontmoeten. 

Onder de nieuwe leden was er veel enthousiasme over dit initiatief en we hebben ons massaal aangemeld. We keken er erg naar uit! De opkomst was heel hoog en uiteindelijk hadden we een groep van 29 personen; inclusief minimaal 1 instructeur of ervaren roeier per boot. 

De weersvoorspellingen waren fantastisch: veel zon, vermoedelijk de hele dag droog en een hele aangename temperatuur voor de tijd van het jaar. Wel een straffe zuidwesten wind (windkracht 4) en aangezien Nieuwkoop ten zuidwesten van Uithoorn ligt, dus voornamelijk tegenwind. De dagen tevoren liep de spanning op en nam ons appverkeer toe. Met de voornaamste vraag wat de juiste samenstelling is van onze kleding, gezien deze weersvooruitzichten. De uiteindelijke consensus: extra droge kleding mee, maar die in de auto’s achterlaten; wel een jas aan/mee aan boord en natuurlijk veel zonnebrandcrème. 

Uiteindelijk gingen we met 4 C4+ boten en 3 wherry’s. De zaterdagavond ervòòr waren we met circa 15 leden present voor het opladen van de boten op de aanhangers.

We leerden het afriggeren en welk gereedschap daarvoor nodig is. En we leerden welke onderdelen los moesten worden gemaakt en los meegingen in de auto. Ook belangrijk: checken en dubbelchecken of alle riemen mee gaan en ook de losse roertjes en stoeltjes van de boten (waar van toepassing). Tot slot gingen er ook peddels en hoosbakjes mee.

Op zondag arriveerden we in Uithoorn en het was leuk om ook het terrein en clubhuis van een andere roeivereniging (roeivereniging Michiel de Ruijter) te zien. Hier leerden we het opriggeren en vervolgens mochten we (voor het eerst) zelf een botenindeling maken. Met daarbij uiteraard aandacht voor de ervaring van de roeiers en (gezien de straffe tegenwind) de kracht van de roeiers. Dit ging lekker vlot en daarna konden de boten te water! nieuwkoop-2e-verslag-foto-2

Door de flinke wind viel het afvaren vanaf het vlot niet mee, maar eenmaal op het water waren we maar wel mooi voor het eerst op de Amstel aan het roeien! Na een heel kort stukje over de Amstel, vervolgden we de route over de Kromme Mijdrecht.

Vrij vlot kwamen we aan in Woerdense Verlaat, alwaar een vriendelijke brugwachter 7 maal de brug voor ons heeft opengedaan. Daarna volgde weer een nieuwe ervaring: het passeren van een sluis. Met 2 C4+boten en een wherry tegelijk. Het was wiebelig, maar alles ging goed. 

Daarna gingen we op zoek naar het smalle riviertje de Meije. Twee keer afslaan om deze te bereiken, maar het was toch wel even zoeken en zo nu en dan (voor sommige boten) een stukje terugroeien. Het riviertje de Meije slingert door een prachtig landschap, met ook mooie boerderijen en ook wat meer vogels. En er waren ontelbare smalle en lage bruggen in alle soorten en maten. Het kwam goed uit dat de basisinstructielessers die in mei 2023 zijn gestart al enkele weken oefenen met het roeien en sturen onder lage bruggen door. Dat konden we op de Meije prima oefenen, waarbij elke lage brug weer een onbekende en andere situatie was. 

nieuwkoop-2e-verslag-foto-3We verlieten de Meije via een smalle sloot. Ook hier weer even zoeken. Het roeien in een sloot was ook een nieuwe ervaring en hiervoor waren de peddels dus nodig. In de sloot was er ook nog een haakse bocht en met de wind viel dat nog niet mee! Uiteindelijk kwamen we uit bij de Zuideinderplas. Deze moest worden overgestoken. Ook hier kregen we weer met een voor ons nieuwe situatie te maken: open water met flinke zijwind en serieuze golven die van opzij kwamen! Gelukkig merkten we dat de boot daar in de lengterichting mooi overheen rolt, maar het was wel wiebelig en zo nu en dan kwam er wat water over bakboord binnen. We roeiden stug door en aan de overkant kwamen we wat meer in de luwte voor het laatste stuk over de plassen naar Nieuwkoop. 

In Nieuwkoop was een plek langs een weg waar de boten weer uit het water kon worden gehaald en konden we weer afriggeren en de boten opladen. Hier hoorden we het vervelende nieuws dat één van de instructeurs zijn hoofd heeft gestoten met een hoofdwond als gevolg bij het passeren van een lage brug op de Meije. Overigens botste hij niet tegen de brug, maar bij het liggen op een stalen balk die zich laag achter zijn boegpositie bevond. Gelukkig kon hij de tocht afmaken. Desondanks kijken we terug op een hele geslaagde en mooie dag, waarin we veel hebben geleerd! 

Eenmaal terug in Weesp was het al avond geworden en konden de boten weer worden uitgeladen en opgeriggerd. Tot slot was er als traktatie een prachtige zonsondergang (met dank aan wat Saharazand). 

Bij de meeste deelnemers viel de spierpijn wel mee. Er waren blaren, maar meestal minder dan vooraf gevreesd. Het meest voorkomende euvel bleek…. bilpijn! 

Tot slot willen we de instructiecommissie en Arthur Overkamp in het bijzonder danken voor de organisatie van deze mooie toertocht!

 

 

 

 

 

 Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis