Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Content banner 022

Cursusmateriaal

Voor een goede theoretische en praktische instructie wordt gebruikt gemaakt van cursusmateriaal. Veel van dit materiaal is hieronder in te zien. 

Cursus materiaal t.b.v. instructie krijgen 

De instructiecommissie heeft dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van RV Naarden om van haar instructiemateriaal gebruik te mogen maken. Voornamelijk Jeroen Brinkman, initiatiefnemer, auteur en instructeur komt alle lof toe. 

Het materiaal is in eerste instantie integraal overgenomen. Niet alle stof en iedere situatie zal op onze vereniging herkenbaar en toepasbaar zijn. De lesmethodiek en de roeisituatie in Naarden zijn iets anders dan bij ons. De instructiecommissie tracht om daar in volgende edities meer rekening mee te houden. De Instructie Commissie is blij met iedere vorm van feedback om dit handboek zo effectief mogelijk en breed inzetbaar te houden.

 Alle leden kunnen naar behoefte de verschillende instructiehoofdstukken downloaden en eventueel afdrukken. Hieronder is kort de inhoud van de verschillende hoofdstukken beschreven. Daarnaast wordt aangegeven op welk moment in jouw roeiloopbaan dit hoofdstuk jou van extra informatie kan voorzien.

 

Basisinstructie 

 

1. Theorieboek roeien

In het theorieboek ‘roeien’ kun je alle achtergronden van het roeien vinden. Van de geschiedenis, bootonderdelen, gedetailleerde uitleg van de perfecte roeihaal tot een hoofdstuk over het waarborgen van de veiligheid.

 

2. Theorieboek sturen  

In het theorieboek ‘sturen’ wordt, zoals de naam al aangeeft, ingegaan op het sturen van een boot. De commando’s die gebruikt dienen te worden tijdens de voorbereiding, wegvaren en varen worden behandeld en de regels die op het water gelden worden uitgebreid besproken.

Als het goed is kun je na afloop van de basisinstructie de “perfecte” haal maken. Hoe zo’n perfecte haal eruit ziet kan men hieronder vinden.

 

3. Poster van de perfecte haal 

 

Theoriecursus 

Tijdens de theoriecursus worden voornamelijk de bovengenoemde theorieboeken over roeien en sturen behandeld. Naast deze boeken is de pagina waarin de namen van de verschillende bootonderdelen wordt gevisualiseerd erg nuttig.

 4. Bootonderdelen 

Voor het examen kan men een aantal examenvragen oefenen. Voorbeeldvragen die men tijdens het examen kan verwachten kan men hier vinden:

 5. Theorievragen 

 

Cursus materiaal t.b.v. instructie geven 

In onderstaande boeken worden voorbeelden gegeven hoe een lesplan voor het roeien of sturen kan worden gemaakt en wat daarin de aandachtspunten zijn.

 1A. Beginnerscursus roeien 

1B. Vervolgcursus roeien

 2A. Beginnerscursus sturen

2B. Vervolgcursus sturen

De specifieke aspecten voor boordroeien worden in dit hoofdstuk beschreven.

 

3. Cursus boordroeien 

De theorie van het coachen/ instructie geven worden in onderstaand boek beschreven. In dit boek wordt ingegaan op veel gemaakte fouten en hoe je deze kunt ondervangen. Daarnaast wordt kort ingegaan op de psychologische aspecten van de individuele roeiers en het functioneren van een team.

 

4. Theorieboek instructie (wat is modulaire methode, fouten+ oplossingen) In dit boek van de KNRB wordt ook nog eens ingegaan op de verschillende aspecten van het instructie geven.

 

5. Handen aan de boorden, instructieboek van de KNRB

 

 


 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 november 2019

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis