Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Content banner 050

Vaarverboden

Binnen Roeivereniging Weesp hanteren we een aantal strikte regels met vaarverboden.

CONFORM DE VASTGESTELDE RICHTLIJNEN GELDEN DE VOLGENDE DEFINITIES EN ALGEMENE VAARVERBODEN :

 1. Vorst: voor het houten materiaal geldt: een temperatuur van de buitenlucht lager dan 1 graad Celsius boven nul. Kunststofboten kunnen worden uitgebracht tot ijsgang. De temperatuur kan op twee manieren worden vastgesteld:       
  • door te kijken op de thermometer die buiten op de wherryloods is aangebracht, of
  • bij melding in weerberichten door de nieuwsdienst, het KNMI, WeatherNews of een andere officiële weerdienst dat enige mate van vorst gedurende de komende uren te verwachten is.
 2. IJsgang:  op het roeiwater zichtbare stukken ijs of schotsen.
 3. Mist: een zichtvermindering tot slechts 100 meter. Vanaf de deur van het verenigingsgebouw moet men in staat zijn de bomen aan de overkant van de Vecht  goed te zien.
 4. Grote windkracht: Bij het roeien vanaf het verenigingsgebouw geldt een roei-verbod vanaf windkracht 6 Beaufort. Bij roeien op open water – dat is water waarbij er tussen wal en schip meer dan 250 meter ruimte kan ontstaan – is de golfhoogte bepalend.
 5. Onweer:  zodra de lucht  boven het roeiwater bedekt is en/of er bliksem schichten te zien zijn en donder te horen is, geldt er een roeiverbod. Tijdens de vaart is het de bemanning geboden onmiddellijk naar een schuilplaats aan de wal te gaan (niet onder een boom schuilen) en de boot zodanig vast of op de wal te leggen dat deze niet kan worden beschadigd of door windstoten kan worden weggeblazen, en te wachten tot het onweer is overgedreven.  
 6. Hoge golfslag:   afhankelijk van het type boot waarmee geroeid wordt moet rustiger water worden opgezocht zodra er een golfslag ontstaat met een hoogte van tussen 35 cm (voor wherry’s ) en 25 cm (voor alle andere type boten), zulks geschat vanaf het golfdal tot de golftop. In genoemde gevallen geldt bij roeien vanaf het verenigingsgebouw een roeiverbod.
 7. Temperatuur lager dan 12° C: het is jeugdleden en juniorleden verboden met een 1-persoonsboot te varen als de temperatuur van het water lager is dan 12° Celsius. In de regel geldt dit voor de periode tussen 1 november en 1 april.   Het wordt seniorleden onder deze omstandigheden ontraden te gaan varen in een skiff of een C1.
 8. Roeien na zonsondergang en voor zonsopgang: is alleen mogelijk indien voldaan wordt aan de regels van het Binnenvaart Politiereglement, met name de verlichting op de boot betreffende. De verlichting dient door de bemanning te worden aangebracht en gecontroleerd.

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 23 juni 2017

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis