Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Content banner 048

Ons gebouw

Op een van de mooiste plekjes in Weesp staat het karakteristieke en vrijstaande rijksmonument van Roeivereniging Weesp. Het ligt op steenworpafstand van het oude centrum en is ooit gebouwd als zwembad met open water in de Vecht.

Het gebouw waar Roeivereniging Weesp in is gevestigd is een prachtig houten gebouw met rieten dak en is een rijksmonument. Het hoofdpand werd gebouwd als toegangsgebouw van een zwembad in de rivier de Vecht. Het kreeg twee vleugels met kleedkamers: één voor de jongens en één voor de meisjes. Boven het zwembad woonde de badmeester en daaronder waren de kleedkamers. Aan de waterzijde is eveneens in 1937 een snoepwinkel gebouwd in vergelijkbare stijl, die ook van rijkswege beschermd is. Vanaf vlotten kon men het water in. Het water was naar verluidt heel zacht omdat het rechtstreeks vanuit de Loosdrechtse plassen komt, waar het heel schoon was.

 

De rivier was teveel vervuild geraakt omdat er toen veel wasserijen actief waren. Aan kettingen bevestigde balken moesten voorkomen dat drijvend vuil van de Vecht in het bad trecht kwam. Rond 1964 moest het bad gesloten worden omdat het vechtwater te sterk vervuild bleek. Maar tot dat moment had al menig jong Weespertje er al dan niet trillend aan de “hengel” gehangen om een zwemdiploma te halen:-). 

 

Ongeveer 40 jaar geleden is het pand vergeven aan een vriendenclub die er een roeivereniging van wilde maken. Het werd direct aangepast aan de behoefte van de roeiclub. Zo werd in de voormalige kleedhokjes een deel van de vloot opgeslagen. Onder het toeziend oog van vakkundige leden en bekwame bestuurders hebben we het gebouw en de buitenruimtes aan onze behoeften aangepast. De 1e verdieping en het buitenhuisje gebruiken we als toko en de zolder is de plek voor fitness en ergometers. In de beide vleugels van het gebouw zijn de houten boten van de vloot ondergebracht, het middendeel is als werkplaats in gebruik en op de zolders is bergruimte. De buitenruimte hebben we naar eigen inzicht mogen inrichten met open loodsen en vlotten. We moeten ons erfgoed, met het fraaie maar kwetsbare rieten dak, met zorg omringen en met respect behandelen, “zoals het een goed huisvader betaamt”. Alle leden koesteren het prachtige gebouw op een geweldige locatie: het mooiste roeiwater van Nederland!

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 24 december 2022

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis