Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Roeien in de Weerribben

Geplaatst op 11-07-2017  -  Categorie: Redactie  -  Auteur: Lisanne Teeuwen

17-06-12-4-roeien-weerribbenPrachtige wolkenluchten, nauwelijks wind en vijf roeiers vol goede moed. Drie ingrediënten die een dag roeien inluiden voor een tochtje in de omgeving van de Weerribben. Na de vriendelijke ontvangt met koffie en uitleg over de routes door Gerard van roeivereniging ’t Diep in Steenwijk vertrekken Emmy, Juul, Lisanne, Simone en Vera in gehuurde boot om half 11 richting Ossenzijl. Twaalf kilometer roeien over het bijna rechte kanaal Ossenzijl-Steenwijk, langs de Weerribben aan de ene kant en aan de andere kant open velden, weidse vergezichten en hier en daar een boerderij, die in het landschap lijkt te zijn neer gezet, omdat die daar het beste tot zijn recht komt, zoals in een met veel gevoel voor compositie gemaakt schilderij. Nieuwsgierige koeien, vele vogels en lange bundels riet, verstopt onder een zeil, om ze te beschermen tegen regen vormen een prachtig decor.

In een vlot tempo gaan de riemen in en uit het water met om ons heen de steeds dreigender wordende donkere wolken. Het lijkt alsof de het kanaal waarop wij varen gevrijwaard wordt van grote regendruppels. En dan, als we besluiten tot de eerste stop bij Staatsbosbeheer Bezoekerscentrum De Weerribben in Ossenzijl en we voorzichtig uit de boot proberen te komen gaan de hemelsluizen open en krijgen we onze eerste natte pak. Gelukkig kunnen we ons warmen aan koffie en thee in het oerdegelijke en ouderwets ingerichte restaurant bij de camping annex jachthaven. We nuttigen onze lunch en na circa een uur gaan we weer richting boot. (foto 1 en 2)

Met het nodige kunst en vliegwerk klimmen we weer in de roeiboot om onze tocht voort te zetten. De weergoden zijn ons nu niet gunstig gezind, de wolken laten hun ballast regenwater vallen en enkele stevige buien zijn ons lot. We roeien nu over een brede vaart door de Weerribben, met aan bakboord- en stuurboordzijde prachtige huizen, klein17-06-12-1-weerribbene scheepswerven, recreatieoorden en smalle in het groen verscholen kreken. We vragen ons af waar we het beste het natuurgebied in kunnen roeien, de meegekregen kaart blinkt niet uit in duidelijke vaarroutes.

Uiteindelijk nemen we een afslag naar rechts, genaamd het Vaartgat van Tietema, onder de brug door die toegang biedt tot de vaarweg ’t Hoerekind. We vermoeden dat dit iets te maken heeft met de geschiedenis van het gebied. We laveren door een prachtig moerasgebied. Een sterke uiachtige geur hangt over het landschap, we vermoeden een overvloed aan daslookplanten (Allium ursinum).

 17-06-12-3-weerribben

Na een kleine stop aan de waterkant, waarbij de overvolle blazen in de berm worden geleegd, maken we ons op voor het laatste traject van nog circa 10 km over het Steenwijkerdiep. Inmiddels is de zon gaan schijnen, raken de benen vermoeid en lijkt de energie steeds verder op te raken. (foto 4)

Veel later dan gepland komen we weer terug bij de roeivereniging, waar we de boot schoonmaken en weer stallen, nog een verfrissende douche nemen en in de auto stappen om te gaan eten bij het Italiaanse restaurant DA-ENZO in Emmeloord.

Op de terugweg belanden we in een enorme onweersbui, met zware slagregens, die alle zicht op de weg ontnemen. Even een hachelijk moment na een zeer geslaagde roeitocht. Maar we komen veilig thuis dankzij Vera’s rijervaring en stuurmanskunst.



Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst

De laatste nieuwsberichten:

Proeflessen afgerond

Datum: 14 september 2019

Afgeroeid C4x+

Datum: 14 september 2019

Het einde van de Hinderdam

Datum: 06 september 2019

Afgeroeid!

Datum: 02 september 2019

KNRB Ledenpost

Datum: 01 september 2019

KNRB-ledenpost juli 2019

Datum: 01 augustus 2019

Afgeroeid in de C4X+

Datum: 20 juli 2019

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis