Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

De Amsterdam-toertocht

Geplaatst op 14-06-2023  -  Categorie: Bestuur  -  Auteur: Hans van Oostveen

De Amsterdam toertocht

Op zaterdag 10 juni jl. werd de Amsterdam toertocht geroeid. De toercommissie had een mooie tocht door de Amsterdamse binnenstad uitgestippeld, waar Hans Meeuwissen een belangrijke rol in had en Dennis het kaartwerk verzorgde. Aanvankelijk werd de aanmeldingslijst maar langzaam gevuld, dat baarde de toercommissie wat zorgen. Ook de warmte van de laatste dagen had een averechts effect op het aantal inschrijvingen. Uiteindelijk konden de drie wherries Eem, Diemen en Angstel ieder bemand worden met een team van 4 roeiers. Viola, Henk, Hans en Sonja (Diemen), Frida, Anneke, Frank, en Hans M (Eem), Dennis, Else, Wendy, en Dicky (Angstel).

Om 08.45 werden de boten uitgebracht, Viola deelde de boten in en wij vertrokken rond 09.15 uur. Iedereen had er zin in, lekkernijen en voldoende water in de tas en stralend weer. De smalle en lage doorgang in de Zwaantjesbrug en de rvweesp-23-rondje-amsterdam-057nog lagere Roskambrug werden genomen en even later werd het AR-kanaal overgestoken, vrij vlak water, geen binnenvaartschip in de buurt, dus een eitje! De Gaasp, best mooi, lag voor ons en weldra gleden we langs het industriegebied van Diemen, niet echt het mooiste deel van de tocht. Wel vond ik het leuk de nieuwe appartementsgebouwen nu aan de achterkant te kunnen zien. Aangekomen op de Amstel, na de Berlagebrug, de eerste stop. We parkeerden de wherries bij de Kano en Sup steiger om de hoek en dronken koffie bij het Roeicentrum Berlagebrug. De drukte op de Amstel bleek gelukkig nog niet op gang gekomen, wel waren de terrassen (oa. bij Hesp) en de “betonnen strandjes” langs de Weesperzijde, al druk bezet. Hoe makkelijk past de Amsterdammer zich aan, gewoon in je zwembroek of bikini, plat op de stenen en voor sommigen een duik in het verfrissende water! Onder drie bruggen door, oa. de Torontobrug, bereikten we bij theater Carré, het sluizencomplex tussen de Prinsengracht en de Singelgracht. Hoe mooi is dit stukje waterbeheersing stammend uit de 17e eeuw! Dan langs de Hermitage met het mooie ophaalbruggetje…Vervolgens via de Blauwbrug verder de Amstel af, die na hotel l’Europe over gaat in het Rokin, langs het Allard Pierson Museum en aan het eind stuurboord uit, via de Grimburgwal, de Oudezijds Voorburgwal op. roeitocht-amsterdamEen lang stuk, veel woonboten…. langs de Oude Kerk (Oud en “rood” Amsterdam) en museum Ons’ Lieve Heer op Solder, met op de achtergrond de forse HH Nicolaas basiliek, met roeitocht-amsterdam-2mooie koepel. Dan via de Armbrug de Oudezijds Kolk in, een plaatje! Uiteindelijk komen we dan op groter water, het Open Havenfront met aan bakboord het drijvende chinese restaurant en op de achtergrond het Oosterdok en het Nemo Science Museum. Dan via de nieuwe boogbrug recht aan op Hannekes Boom, naast de Klimmuur en tegenover het voormalige Marine complex. Alhoewel druk, konden we onder supervisie van rvweesp-23-rondje-amsterdam-022Frank toch een plekje vinden voor de boten. Hier genoten we, in de schaduw van de bomen, onze lunch. Wendy regelde de bestelling via QR-code en telefoon, fijn zo’n penningmeester! Een leuke plek, waar ik nooit eerder was. Maar aan alles komt een eind, zo ook aan ons verblijf bij Hannekes Boom.rvweesp-23-rondje-amsterdam-026

Dan begint de terugvaart, we roeien via het Oosterdok, langs het VOC schip Amsterdam en onderlangs het Scheepvaarmuseum, onder de brug door naar de Nieuwevaart, ofwel de rvweesp-23-rondje-amsterdam-041Kattenburgergracht en Wittenburgergracht. Vlak voor de Kromhoutwerf roeien we stuurboord uit via de Entrepotdoksluis en dan bakboord uit het Entrepotdok op. Voorbij glijdend hebben we een mooi gezicht op Artis en zien we nog bouwactiviteit op het “nieuwe” deel van Artis. Op de Plantage Muidergracht roeien we nog langs de oude gebouwen van de dierentuin. Langs het Roeterseiland gaan we bakboord uit de Nieuwe Prinsengracht op. Aan het einde zijn we weer bij theater Carré en roeien weer door het sluizencomplex de Amstel op. Maar nu is het daar anders….varend Amsterdam is nu echt ontwaakt! Wat en drukte, klein en groot met meer of minder lawaai, veel vrijgezellenparties, alles gaat heen en terug! Het is nu wel uitkijken geblazen voor de stuurlieden! Maar alles gaat goed, op een te water geraakte peddel na, die gered wordt door Hans M. Dan weer via de Omval de zelfde weg terug. We maken nog een stop te Diemen bij Brasserie Otra Más om een heerlijk ijsje getracteerd te krijgen van Frida. Een leuk plekje daar aan het water. Uiteindelijk veilig weer aangekomen bij de RVWeesp.

Toercommissie, hartelijk dank voor het organiseren van deze leuke, gezellige en leerzame tocht! Een aanrader!

Hans van Oostveen   

 Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Frank van de Gender Frank van de Gender
15 jun 2023 13:30

Een heerlijke tocht zo te zien. Leuk om mee te genieten via woord en beeld!

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis