Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Uilenspiegeltje

Geplaatst op 29-11-2023  -  Categorie: Overig  -  Auteur: Gerrit Geerlings

brilspiegel1

 Kun jij je hoofd 180 graden omdraaien? Nee? Ik ook niet. Een uil kan dat wel tot wel 270 graden en ziet dus perfect wat er achter zijn rug gebeurt. 

In het onlangs aan ons toegestuurde veiligheidspamflet staat dat bij aanvaringen vrijwel altijd ongestuurde en voetgestuurde boten zijn betrokken. Bij reparatie van die schades denk ik dan vaak van tsja, had toch een spiegeltje gebruikt. 

Er zijn inmiddels enkele enthousiaste gebruikers, maar nog veel te weinig vind ik. 

Met het spiegeltje houd je altijd zicht op wat er voor je gebeurt en kun je daar vroegtijdig op anticiperen. Je moet dan wel heel erg je best doen om nog ergens tegenop of overheen te varen. 

Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je je niet meer voorstellen dat je het zonder gedaan hebt. Het vergt echter wel enig doorzetten om eraan gewend te raken, maar je inspanning zal zeker beloond worden. 

Het is echt een misvatting dat dit een hulpmiddel is voor excentriekelingen, ouderen die moeilijk om kunnen kijken, (beginnende) staar hebben of andere beperkingen. Als je in een wedstrijd efficiënt, dus zonder onnodige bochten, wilt sturen wil je je slagritme en kracht toch niet verstoren met omkijken? 

Om iedereen in de gelegenheid te stellen het uit te proberen heb ik twee “uilenspiegeltjes” voor algemeen gebruik gemaakt. Deze hangen aan de stalen kast met de rode draaideuren (naast de afschrijfcomputer).brilspiegel2

Je bevestigt het met de twee blauwe elastiekjes aan het linker pootje van je (sport) bril. Heb je geen bril neem dan bijvoorbeeld een goedkoop leesbrilletje waar je de glazen uithaalt. 

Je zult in het begin de neiging hebben om één oog dicht te knijpen maar het went al gauw om dat niet meer te doen.

Zorg ervoor dat je altijd de punt van je boot ziet want daarmee bepaal je je koers.Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Joost Kollöffel Joost Kollöffel
08 dec 2023 11:54

Wow wat een goeie actie Gerrit, bedankt! Ik heb zelf ook zo'n spiegeltje dat ik graag gebruik bij ongestuurd roeien (die van mij klemt op je zonneklep). Alleen zet ik die op de rechterkant, zodat ik beter tegemoetkomend verkeer zie...

Frank van de Gender Frank van de Gender
05 dec 2023 11:31

Geweldige actie Gerrit! En mooi uitgevoerd, ga ik zeker proberen. Dank je, laten we hopen dat álle voet-en boegstuurlieden er mee aan de gang gaan!

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis