Logo roeivereniging weesp

ROEIVERENIGING WEESP

Sportief op het mooiste roeiwater van Nederland!

Zwemmers in de Vecht

Geplaatst op 12-06-2018  -  Categorie: Bestuur  -  Auteur: Steven de Nie

 

Het bestuur kreeg een brief over zwemmen en roeien tussen de groene boeien en de wal, en de gevaren die dat kan opleveren voor de zwemmers. Hieronder de brief en het antwoord van onze voorzitter.

'Zoals jullie weten is de Vecht een veelgebruikte rivier voor iedereen die plezier heeft in watersport. Varen, roeien, kanoën kan allemaal. Maar er wordt ook veel gezwommen in de Vecht. Bij de verschillende woonboten wordt er door kinderen gezwommen maar, ook in de vroege ochtend door sportieve recreanten of mensen die trainen voor de Weesper Triatlon. Persoonlijk doe ik dit ook en probeer ik mijn zichtbaarheid te vergroten door een opvallende badmuts en een speciale fluoriserende oranje zwemboei die ik achter mij aan sleep. Steeds vaker kiezen roeiers er voor om tussen de groene (vaargeul) boeien en de wal te varen. Dit is de plek waar regelmatig gezwommen word. Voor zwemmers is er een risico dat zij worden geraakt door een riem, mede doordat de roeiers in boten zonder stuurman enkel door om kijken zien wat er voor hun in de vaarrichting zichtbaar is. Zwemmers zullen zij niet zien voordat zij erg dicht bij zijn. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een zwemmer dan geraakt wordt door een riem met alle gevolgen van dien. Ik wil jullie vragen aandacht te besteden aan bovenstaande in jullie communicatie met, en opleiding van jullie leden. Vriendelijke groet, Stijn Fien, Horn 776”


Stijn,
Dank je wel voor je mail over waterplezier op en in de Vecht.
Je hebt gelijk dat de kans op problemen op en in het water toeneemt en dat we allemaal ons best moeten doen om dat zoveel mogelijk te voorkomen in het belang van ieders veiligheid. Wij nemen in onze instructies en “clubmores” al op dat je het best tussen de boeien kunt roeien om de door jou beschreven aanvaring met een zwemmer te voorkomen. Bovendien vinden we de privacy van de woonboot bewoners ook een dimensie om rekening mee te houden. Echter formeel mogen de roeiers buiten de boeien varen en zolang er stuurboord wal gehouden wordt is elke roeier op het water een zelfstandige “kaptein op zijn schip”.
Als zwakste partij is het voor zwemmers belangrijk dat zij doen, wat jij ook al doet, het zo zichtbaar mogelijk zijn en zorgen zo dicht mogelijk langs de kant te blijven zwemmen. Wij houden als roeivereniging ook onze vingers gekruist dat de toename van het verkeer op de Vecht niet tot gevaarlijke situaties gaat leiden. Na jullie zwemmers zijn wij de zwakste partij in dit strijdveld en we hebben onlangs weer ondervonden dat botsingen tot grote schade en kans op ernstig letsel kunnen leiden.
Wij plaatsen deze open brief aan jou dan ook in onze “Digidol” (nieuwsbrief) zodat onze leden zich weer bewust zijn van onze posities ten opzichte van elkaar en rekening houden met de andere water liefhebbers.
Laten we contact houden over de ontwikkelingen zoals jullie die vanaf de kant ervaren.
Vriendelijke groeten,

Steven de Nie, voorzitter
Roei Vereniging Weesp www.rvweesp.nl
1978-2018 (40 jaar buitensporten op de Vecht)Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Steven de Nie Steven de Nie
08 aug 2018 16:37

Ronald, goed idee! Carola is bezig voor onze nieuwe leden een "wegwijs bij RVWeesp " te schrijven waarin we onze club mores verwoorden. Daarin is ook opgenomen; Je kunt de veiligheid van jezelf en anderen bevorderen door - je eigen vaarwater aan te houden (binnen de betonning en aan stuurboordwal blijven)

Ronald Uljee Ronald Uljee
08 aug 2018 08:50

In het bericht van Steven en de reacties merk ik dat iedereen het eigenlijk wel goed vindt al s we niet meer binnen de boeien roeien. Maar deze informele afspraak zal op deze manier waarschijnlijk binnen een beperkte groep blijven. Ik zou willen voorstellen dit toch meer formeel vast te leggen. Dus in de instructie mee te nemen en vast te leggen in de reglementen (bijv. op https://www.rvweesp.nl/vaarverboden ).

Bart Fontein Bart Fontein
18 jun 2018 11:39

Bart Fontein 18 jun 2018 Helaas moet ik toegeven dat ik ooit bijna. een zwemmer op zijn kop gemept heb , kijk sindsdien beter uit maar heb na het stukje van Steven ook besloten om voortaan niet meer buiten de be-boeide gebieden te roeien. Wel is het zo dat zwemmers soms ook in een 'niet-beboeid' stuk zwemmen (aan de andere kant van de rivier) Dus het blijft oppassen neem ik aan... .

Joost Kollöffel Joost Kollöffel
14 jun 2018 15:10

Goed antwoord van Steven. Wat een kei van een voorzitter is dat! Ik woon ook aan de Horn op een woonark en vind soms onze roeiboten te dicht langs mijn ark varen. Laten we net als Ronald zegt er op letten binnen de boeien te blijven. Beter voor de privacy van de bewoners en hopelijk geen ongelukken met zwemmers of vislijnen...

Willem Koot Willem Koot
14 jun 2018 11:46

Goede reactie van Steven en ja, zoveel sneller ga je de bocht niet echt om als je NIET binnen de boeien roeit, dus voorstel van Ronald ondersteun ik. Gisteren voer ik nog binnen de boeien bij Uitermeer maar ga er op letten.

Renske Harte-Sluman Renske Harte-Sluman
13 jun 2018 08:00

Zowel met de briefschrijver als met Ronald Uljee eens. Afgelopen AlLV heb ik het ook aan de orde gebracht en het zou ook gecommuniceerd worden met de leden en dat is dan bij deze gedaan. Dank alvast voor de samenwerking.

Ronald Uljee Ronald Uljee
12 jun 2018 23:55

Ik denk dat we moeten besluiten dat we niet meer binnen de boeien roeien. Daar wordt soms gezwommen en dat is gevaarlijk. Daarnaast is er het issue van privacy.

 

 

Pagina laatst bijgewerkt op 14 augustus 2018

Logo roeivereniging weesp wit ROEIVERENIGING WEESP

Utrechtseweg 17, 1381 GR Weesp
Tel. 0294 - 419 862, ofni.[antispam].@rvweesp.nl
  /roeivereniging.weesp

Boothuis